dinsdag 23 maart 2010

Stedenbouwkundige aanvraag

Nog nooit zoveel handtekeningen moeten zetten als gisteren... Want vandaag zal onze stedenbouwkundige aanvraag ingediend worden (grondplan, gevelplannen en doorsnedes, inplanting en waterafvoer, begeleidende nota, verklaring hemelwater, statistiek bouwaanvragen, infofiche bij de bouwaanvraag,...) En dit liefst allemaal in zes- of achtvoud.

Wat is er nog veranderd aan de plannen? Eigenlijk niet zo veel, buiten enkele afmetingen van ramen op de verdiepingen: het raam in de dressing is wat kleiner gemaakt net zoals het raam op één van de kamers onder het dak.

Nog op het menu: afspraken maken met de berekenaars (EPB/PHPP) en aannemers zoeken.

Ook in het financiële aspect van de woning beweegt er een en ander: na de grote "tour des banques" staan KBC en BNP ... Fortis tegenover elkaar in de finale.

Uiteindelijk is de finale gewonnen door BNP Paripas Fortis. We hebben dan ook de kredietaanvraag ondertekend en de verdere papierwinkel kan starten.

vrijdag 5 maart 2010

Voorontwerp - 4

Deze maand zal de bouwaanvraag worden ingediend. Intussen al benieuwd naar de grond - en gevelplannen? Hier wat beelden uit het voorontwerp:

Het gelijkvloers



De verdieping



De zolderverdieping



De voor- en zijgevel

Rapport sondering

Gisteren van Lippens per email het rapport van de sonderingsproeven (3 x 100 kN) ontvangen. Het resultaat is zoals we gehoopt en verwacht hadden.

Op het einde van het rapport staat in mensentaal:

De sondeerresultaten tonen aan dat het draagvermogen van de grond vrij goed is en dat de proeven onderling vrij homogeen zijn van opbouw. Voor traditionele woningbouw betekent dit dat men kan overgaan tot een ondiepe sleuffundering. De gronddruk kan in dit geval opgevoerd worden tot 150-160 kN/m2 zodat men kan stellen dat een sleufbreedte van 0,6 m zal voldoen voor een traditionele woning, bestaande uit een gelijkvloers, een eventuele verdieping en een dakconstructie. Deze sleuven kunnen aangezet worden op vorstvrije diepte, doch een visuele controle, tijdens het graven, blijft zeer belangrijk om geroerde gronden te onderkennen en de sleufdiepte hieraan aan te passen, indien nodig.


Voor de bouwprofessionals onder ons kan een figuurtje ook niet ontbreken, van het tweede sondeerpunt waar de muur met de aanpalende buur zal komen te staan.