donderdag 26 juli 2012

Dakwerken - the sequel

Vorige week zijn de dakwerken zo goed als voltooid:
  • De dakramen zijn geplaatst. Dit zijn Roto R8 NE dakramen met drievoudige beglazing, isolatieblok en voorgemonteerde dampkraag waar we vrij eenvoudig het dampscherm op kunnen verkleven. Later worden er ook nog zonneweringen (rolluiken langs buiten) geplaatst.
  • De dakbekleding is voltooid. Dit zijn antracietgrijze Steeldeck platen. Dezelfde kleur zal de Trespa-gevelbekleding dus ook binnenkort hebben. De platen worden op een dubbel lattenwerk gevezen met inox vijzen en kapjes in het antraciet
  • Eén van de panelen van de zonneboiler is geplaatst (het andere volgt later gezien er een verkeerde bevestigingsbeugel op de werf was). Alle doorvoeren (ook voor de ventilatie waarbij de afvoer door het dak zit) zijn ook gemaakt en luchtdicht verkleefd met het Intello+ dampscherm


zaterdag 21 juli 2012

Isolatie van muren en dak met cellulose

Op twee dagen tijd werden de meeste muren (behalve de gemene muur die eerder werd geïsoleerd met gespoten PUR) en de ruimte tussen de dakspanten geïsoleerd met ingeblazen cellulose. Dit zijn eigenlijk verwerkte papiervlokken. Cellulose is een ideaal isolatiemateriaal (vrij goede isolatiewaarde en zeer hoge warmtecapaciteit zodat in de zomer de warmtedoorslag niet te groot is). Ook opmerkelijk was het effect op het geluid van buiten!

Cellulose wordt ingeblazen onder druk met een soort van omgekeerde stofzuiger door vooraf geboorde gaten in de muren. Wij moesten deze inblaasmachine steeds gevuld houden door er steeds zakken van 11 kg Isofloc L cellulose in te legen. Deze zakken werden geleverd in een container (ongeveer 5 ton) en deze moest eerst geleegd worden met mankracht. Door de vele regen had de vrachtwagen zich vastgereden. Gelukkig was de grondwerker/loonwerker bereid om een handje toe te steken met de tractor. Na de eerste dag zetten we de overgebleven zakken binnen en 's anderdaags werd er een geoptimaliseerde manier gevonden om de machine te vullen vanuit de deur van de toekomstige berging.

Na het inblazen lag zowat het hele huis vol met cellulosevlokken en stof maar gelukkig kon er met behulp van de inblaasmachine ook gestofzuigd worden.

Luchtdichting dak via Intello+

Voordat de cellulose-isolatie kon ingeblazen worden, moesten we ook het dak nog luchtdicht afwerken met een vochtgestuurde, luchtdichte folie die de druk van de cellulose-isolatie kan weerstaan. Dit werd dus een Intello+ (gewapende) folie. We nieten deze tegen de spanten die we eerst met een laagje luchtdichte Orcon F lijm behandelen. Zo zouden de nietjes luchtdicht tegen de houten spanten moeten zitten. De banen worden met een overlap geplaatst en worden afgekleefd met Proclima Tescon Vana tape.

Iets moeilijker detail was hier de doorgang van de horizontale spanten van de kleine zolderruimte. Om deze af te werken hebben we de folie ingesneden, met Orcon tegen de spanten gekleefd langs beide zijden en nadien met een stukje tape boven en onder en lange stukken tape langs de beide kanten verkleefd. Ook een ventilatiedoorvoer en twee wachtbuizen voor de zonnepanelen van de zonneboiler hebben we luchtdicht afgewerkt.

Met horizontale houten balken om de 40 cm. wordt de leidingenspouw gemaakt en deze zorgen er ook voor dat de druk op de Intello folie toch niet te groot wordt bij en na het inblazen. Ook de dakramen werden intussen geplaatst en zullen nadien luchtdicht worden afgewerkt (het zijn Roto R8 tuimeldakramen die een soort van kraag hebben waar we de Intello vrij eenvoudig kunnen op verkleven).

Trap

De trap van het gelijkvloers naar de verdieping hebben we gemaakt zodat we niet altijd maar met de ladder moesten gaan. We hebben deze gemaakt met drie gelamelleerde liggers (Steico Ultralam). Met de plaatzaag (wel wat zaagwerk want drie zulke liggers - het filmpje bij de constructie van één zo'n ligger is 250 keer versneld), hebben we de treden eruit gezaagd (en nadien met de handzaag en bijtel de afwerking) zodat er een trap ontstond met een helling van 38° (een gemakkelijke trap dus). Deze werd voorlopig verder bekleed met multiplex om later definitief bekleed te worden.

zondag 1 juli 2012

Gemene muur, chape, luchtdichting

Afgelopen weken is er weer heel wat gebeurd:
  • De gemene muur en de badkamervloer zijn geïsoleerd met gespoten PUR
  • Deze zijn we nu aan het afwerken met OSB-platen waarop de luchtdichting tussen de verdiepingen op aansluit. Ook hier kleven we de naden af
  • Omdat de chapper kwam (gelijkvloers en badkamervloer) zijn er in de badkamer afvoeren aangesloten en op het gelijkvloers sanitaire en elektrische leidingen gelegd. Om de luchtdichting van muur (OSB) naar vloerplaat (beton) te verzorgen, is er overal een strook Proclima DA gebruikt die we verkleven met Orcon F op de vloerplaat en met tape op de OSB-platen
  • Er is natuurlijk ook gechapt (ongeveer zo vlak als een biljartlaken!)
  • Te zien op de foto: de chape met ingewerkte leidingen, gespoten PUR in de gemene muur (overal minstens 15 cm.), 6 cm. glaswol en beide afgewerkt met een OSB-plaat waarop een strook luchtdichte folie is gekleefd die luchtdicht wordt gelijmd op de betonen vloerplaat onder de chape. Ook te zien: de luchtdichte folie tussen de verdiepingen die dan op de OSB zal verkleefd worden


Volgende week wordt het dak volledig afgewerkt (dakramen en zonnepaneel van de zonneboiler die in het Genvex ventilatie-toestel zit). De komende weken is er bouwvakantie... Het intelligent, gewapend dampscherm aan de binnenkant van de dakstructuur zullen we plaatsen; de cellulose-isolatie zal ingeblazen worden met onze hulp; er is wel nog wel wat werk aan binnenwanden en trap en de leidingenspouw en hopelijk al heel wat leidingen zullen geplaatst worden.