- Eerst zal de binnenkomende lucht (doorheen de wand aan de noordzijde, weg van de straatkant en eventuele schoorsteen van de toekomstige buren) verwarmd/gekoeld worden door de bodemwarmtewisselaar (Westaflex)(de warmtebatterij is te zien in de eerste foto, links bovenaan). Deze werkt door middel van een glycol-circuit in de bodem. Dit glycolmengsel zal dus in de zomer kouder zijn dan de lucht en dus de inkomende lucht afkoelen en in de winter geldt het omgekeerde principe. Eén zo'n circuit is te zien op de laatste foto (zwarte PE buizen)
- Nadien stroomt de lucht door de warmtewisselaar van het Genvex toestel, waar warmte wordt uitgewisseld met de uitgaande (warme) lucht. In de zomer is er een by-pass zodat de warme lucht van binnen gewoon afgevoerd wordt zonder zijn warmte uit te wisselen met de inkomende verse lucht
- De verse, opgewarmde, lucht wordt door middel van ronde spiralietkanalen aangevoerd naar de kamers (leefkamer en slaapkamers), terwijl vochtige, vervuilde lucht wordt afgezogen (keuken, badkamer, toiletten, bergingen) en door het dak naar buiten gaat (na eerst zijn warmte te hebben doorgegeven aan de verse lucht... Om geluid te beperken, zijn er op aan- en afvoer geluidsdempers voorzien (rechts op de eerste foto). Zowel op de verse als de afgevoerde lucht zitten er filters in het toestel: een fijne F7 filter op de verse lucht en een grove G4 filter op de afgezogen lucht
- Deze afgezogen, uitgaande lucht bevat nog restwarmte, die door de warmtepomp in het toestel wordt gebruikt om inkomende lucht verder te verwarmen en voor de productie van warm water
- Bij de productie van het warme water zullen natuurlijk ook de twee zonnepanelen zorgen met een totale oppervlakte van iets meer dan 5 m²(druksysteem; Vaillant VFK145)
Het verhaal over de bouw van ons passiefhuis in Lokeren. We proberen alle voorafgaande stappen en bouwstadia te beschrijven en te illustreren met veel foto's.
woensdag 8 augustus 2012
Ventilatie
Het hart van de ventilatie-installatie is nu ook klaar: het Genvex Combi 185 LS compacttoestel dat zowel de ventilatie als de productie van het sanitaire warmwater zal regelen (vandaar de naam 'compact' toestel) en de ronde spiraliet ventilatiebuizen.
Labels:
bodemwarmtewisselaar,
compacttoestel,
Genvex,
glycol,
technieken,
ventilatie,
warmtepomp,
zonneboiler
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Beste Maté,
BeantwoordenVerwijderenonze architect heeft on een Genvex Combi aanbevolen. Zijn jullie tot heden tevreden? Heb je een idee hoeveel electrisch naverwarmd wordt? Maw of de warmtepomp allen voldoende is bij weinig zon?
Welke voor en nadelen zien jullie? En leverancier? En service?
Alvast bedankt voor iedere info.
Dag Dirk,
BeantwoordenVerwijderenbedankt voor je interesse. Wij zijn tot nu toe zeer tevreden van het Genvex-toestel. Gezien de zachte winter hebben we heel weinig moeten bijverwarmen. Dus daar kan ik weinig zinnigs over vertellen tot nu toe. Voornaamste reden om bij te verwarmen (in de badkamer met een handdoekradiator en in de woonkamer met een convector) is eigenlijk dat de hoogste ventiliedebieten naar slaapkamers gaan, waar je net niet te veel wil verwarmen.
Dus door bijverwarming in de living (waar de thermostaat ook hangt) vang je dit bij 'extreme' koude wel goed op.
Ook zou ik zeker opteren voor een zonneboiler, gezien er al een regeling in de Genvex voorzien is en een spiraal stelt dit echt niet veel voor en zorgt dit wel voor een groot deel van het warm water. Zeker ook combineren met een bodemwarmtewisselaar gezien de COP anders te laag wordt bij koud weer.
Er is maar één invoerder, dat is Artiklima; bij ons is de installatie uitgevoerd door Ventechnix (in Zele). Goed werk geleverd, tevreden van installatie.
Alternatief waar ik naar gekeken had was een Nilan compacttoestel, maar dit leverde te weinig ventilatiedebiet om te voldoen aan EPB. Heeft wel als voordeel een omkeerbare warmtepomp (dus ook koeling).