donderdag 29 maart 2012

Houtskelet - 8 (week 4)

De wanden zijn nu bijna voltooid en de Celit 3D plaat is zo goed als overal tegen de FJI-liggers geplaatst. Plaatsen die niet meer bereikbaar zullen zijn vanaf binnen (om cellulose in te blazen), zijn gevuld met glaswol. Ook de regenafvoerbuizen zijn 'ingewerkt', eigenlijk zitten deze buiten de Celit om, maar toch zullen ze niet meer zichtbaar zijn omdat de Trespa ze terug zal verstoppen. Binnenkort worden de ramen en deuren opgemeten en start de dakbedekking. Wij zullen zelf al zoveel mogelijk OSB-naden aftapen om de luchtdichting te verzekeren...

vrijdag 23 maart 2012

Houtskelet - 7 (week 3 - deel 2)

Week 3 is de week van de grote vooruitgang zo blijkt. Alle wanden zijn eigenlijk geplaatst, enkel op het gelijkvloers moet er nog OSB langs de binnenzijde worden geplaatst. Langs de buitenzijde is al een beetje Celit 3D geplaatst (dampopen, gebitumeerde houtvezelplaat). Samen met deze plaat wordt ook het lattenwerk waar de Trespa tegen bevestigd zal worden, geplaatst. Dit om eventuele problemen bij het inblazen van cellulose te vermijden (dat de platen bol komen te staan of zelfs breken onder de druk van het inblazen).

De uitsparingen voor alle ramen zijn ook klaar, met als blikvanger het gigantische raam vooraan (zuidkant) dat over het gelijkvloers en de verdieping loopt met een vide achter zodat het zonlicht diep in onze woonkamer kan dringen. Aan de gemene muur zijn nu CLS'en voorzien (18 cm.), waartegen de snelbouwsteen komt te staan. Omdat onze buren niet onmiddelijk gaan bouwen, gaan we hier meer moeten isoleren dan oorspronkelijk voorzien (voorzien was ook cellulose, nu zal dit wellicht gespoten PUR worden).

De tweede verdieping geeft nu een mooi zicht op de velden; een zicht dat we nooit meer op deze manier zullen kunnen ervaren. Het dak zal tussen de kepers worden geïsoleerd met cellulose. Langs de binnenzijde komt er een intelligente damprem (Intello +) die voor de luchtdichtheid zal zorgen. Langs de buitenzijde hanteren we het principe van 'warm dak': 20 cm. PUR-platen zorgen voor een ononderbroken warme jas omheen ons dak. Langs de buitenzijde wordt er een Celit-plaat aangebracht, waartegen een Steeldeck-plaat wordt bevestigd.

Het stukje plaat dak (met opstanden aan de zijkanten) zal worden geïsoleerd met 30 cm. PUR, de dakdichting wordt voorzien door EPDM die tot over de opstanden loopt.

maandag 19 maart 2012

Houtskelet - 6 (week 3)

Week 3 is ingezet: nog iets meer wordt duidelijk dat dit echt wel een huis wordt... Ook de wanden van de tweede verdieping (onder het dak) zijn geplaatst met de uitsparingen voor de ramen. Ook is er al op veel plaatsen OSB langs de binnenzijde geplaatst. Deze zal dan moeten zorgen voor de luchtdichtheid, waarbij we alle naden en overgangen zullen aftapen met luchtdichte tape en folies.

zaterdag 17 maart 2012

Houtskelet - 5 (week 2 - deel 2)

Op het einde van de tweede week is al goed te zien hoe ons huis er zal uitzien: er is al een dakstructuur, een heleboel wanden met uitsparingen voor de ramen en verdiepingsvloeren. We gaan natuurlijk heel regelmatig een kijkje gaan nemen, waarbij ons zoontje Karel deze keer ook met grote bewondering rondkeek...

woensdag 14 maart 2012

Houtskelet - 4 (week 2)

Week 2 van het houtskelet is ongeveer halfweg: er wordt op twee fronten gewerkt: de wanden en het dak. De vloeren tussen de verdiepingen zijn klaar (liggers tussen staal bevestigd, verlijmde OSB platen van 22 mm. dik). De wanden worden geplaatst (FJI-liggers van 40 cm.), met de nodige uitsparingen voor de ramen, waaronder een Kerto-balk komt.
Het dak (althans het timmerwerk) is intussen ook zo goed als klaar. Het dak zal een Sarkingdak zijn: in de dakconstructie zelf zal 18 cm. cellulose isolatie komen; langs de buitenzijde zal 20 cm. PUR komen (Recticel Euroroof), met daarboven een Steeldeck dakbedekking. Zo is er in het dak eigenlijk één doorlopende isolatielaag langs de buitenzijde. Langs de binnenzijde zal dan een intelligente folie komen (Intello +) omdat de buitenzijde dan niet meer dampopen is.

zaterdag 10 maart 2012

Stalen kolommen afwerken

Dit weekend de stalen kolommen afgewerkt: de volledige isolatielaag gelegd zodat er buiten de kolom zelf geen veschil meer is met de rest van de vloer. Enige punt waar minder isolatie zit is ter hoogte van de kolommen; daarom hebben we er daarom in het atelier al een gat laten in boren langswaar we nu ook deze kolommen een flink stuk hebben opgevuld met PUR-schuim. Dus enige doorbreking van de isolatie, is ter hoogte van de bevestigingen van de stalen kolommen, dus echt een heel kleine sectie.

Boven de isolatielagen hebben we een folie gekleefd en wapening chemisch verankerd zodat deze uitsparingen naadloos gevuld kunnen worden met beton zodat de vloerplaat terug zal doorlopen. De wapening hebben we van een overschot uit de vloerplaat 'gemaakt' door de stekeinden van de netten af te knippen met de betonschaar (deze actie is te zien in het videofragment).



vrijdag 9 maart 2012

Detail

Op verzoek eens een bouwkundig detail hoe alles er uiteindelijk zou moeten gaan uitzien. Hierbij een detail van zowel de wand, vloer als de stalen kolommen. De nummers verwijzen naar de figuur.

De wanden zullen bestaan uit (van buiten naar binnen):
- Trespa-bekleding en lattenwerk (15)
- Celit-plaat (14; is nog getekend als een dikkere plaat maar zal dus de gewone dikte van 18 mm. zijn)
- FJI-liggers van 40 cm. (13) (hier nog getekend als 35 cm., maar zal dus 40 cm. zijn) - opgevuld met cellulose-isolatie
- OSB3 plaat (11)
- leidingenspouw (10)
- gyproc (9)

De wanden steunen op de vloerplaat dmv. een balk (12), die bevestigd wordt door middel van een L-stuk en eenmaal door een boring doorheen de balk (met een chemisch anker vastgezet in de vloerplaat).

De vloeren van onder naar boven:
- mager beton
- 26 cm. PUR (Rectical Eurofloor) met folies boven en onder (2)
- gewapende vloerplaat (4)
- chape (5)
- vloerafwerking (6)

De kolommen steunen op een sokkel beton (17). Onder de kolommen werd een blokje Perinsul HL (21) gestopt.

donderdag 8 maart 2012

Houtskelet - 3 (dag 6)

Op het einde van dag 6 is de verdiepingsvloer tussen de verdiepingen ook bijna klaar. Nieuw zijn vooral de wanden: deze zijn geplaatst aan de achterzijde van de woonkamer (waarboven het plat dak zal komen). Nu is het zicht op de tuin van binnenin al ongeveer hoe het zal worden.

De wanden zullen bestaan uit (van buiten naar binnen): Trespa-bekleding en lattenwerk; Celit-plaat; FJI-liggers van 40 cm. (nu dus geplaatst) die worden gevuld met cellulose-isolatie; OSB3 plaat; leidingenspouw; gyproc.

Onder wat de badkamer zal worden op de eerste verdieping is een stuk betonplaat gegoten; daar is de vloer dus geen houten kaderwerk maar een betonvloer zodat de leidingen vlot kunnen weggewerkt worden en er nog een laag isolatie kan geplaatst worden. Dit omdat de carport onder deze badkamer zal komen. Ook onder de stalen kolommen is beton gegoten; dit weekend kunnen deze dus volledig afgewerkt worden met isolatie en wat wapening zodat de vloerplaat perfect kan doorlopen.

Houtskelet - 2 (dag 4)

Het einde van dag 4: de verdiepingsvloer tussen de eerste en tweede verdieping is deels klaar. De bevestiging van de wanden is ook volledig klaar (één doorboring in de balk zelf en bevestigd aan een hoekijzer). De beide bevestigingen kan je zien in de onderste foto (stuk van de balk meest naar de toekomstige binnenzijde; zichtbaar zijn de bevestiging in de balk zelf met een chemisch anker en het hoekijzer, eveneens bevestigd in de vloerplaat met een chemisch anker). Deze onderste balk is ingepakt met EPDM zodat er zeker nooit problemen optreden met vocht in de buurt van deze balk).

maandag 5 maart 2012

Houtskelet - 1

Vorige week donderdag is de houtskeletbouwer begonnen. De vloer tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping is intussen klaar (FJI Finnjoinst liggers met daarbovenop Sterling OSB platen - alle FSC gelabeld).
De houten liggers worden daarbij een stukje uitgefreesd en zo tussen de staalstructuur 'geschoven'. Verder is afgetekend waar de wanden zullen komen en zijn de chemische ankers waarmee de onderste balken van deze wanden zullen bevestigd worden, geboord.

Dit weekend is verder ook de isolatie aan de stalen kolommen afgewerkt zodat ook daar de isolatielaag onder de vloerplaat mooi doorloopt. Dit is te zien op één van de foto's waarbij de kolom ingepakt is in een isolatielaag. Op dezelfde foto is te zien hoe de wanden zullen worden bevestigd: een combinatie van een bevestiginging doorheen de balk en een stalen hoek. De onderste balk van de toekomstige wanden is ingepakt in EPDM zodat er zeker nooit problemen kunnen optreden met vocht.